Araç Hoparlörlerinin Cızırtı Yapması Problemi Rehberi

 Araç Hoparlörlerinin Cızırtı Yapması Problemi Rehberi
Okunuyor Araç Hoparlörlerinin Cızırtı Yapması Problemi Rehberi

Otomobil hoparlörünün cızırtı yapması sorunu kullanıcılar için son derece rahatsız edici olabilmektedir. Oto hoparlör cızırtısı özellikle müzik çaldığı sırada bass vurduğu anda daha çok kulağı tırmalamaktadır. Araç hoparlörlerinin cızırtı yapması durumu söz konusu ise büyük bir ihtimalle hoparlör patlak durumdadır. Bunun yanı sıra araç hoparlörünün araca doğru bir biçimde monte edildiğinden de emin olmak gerekir.

Pek çok üründe olduğu gibi araç hoparlörleri de kalite anlamında birbirinden ayrılmaktadır. Bazı hoparlörler zaman içerisinde cızırtılı olarak ses çıkarmaya başlamaktadır.
Cızırtı sorununun bir başka nedeni; Bass vurduğu anda amfiye sesin yüklendiğinde akünün bu yükselmeyle birlikte araca aynı anda enerji aktarımı yapması ve karşılığın verilememesidir. Hoparlör sisteminin zarar görmemesi adına bir filtre kullanılması da gerekir çünkü manyetik cihazlar hoparlörden gelmekte olan sesi sırtlayarak yüksek frekansta dahi rahatlıkla dinlemeye imkan tanır.

Hoparlörden cızırtı sesi gelmesinin bir nedeni de şase eksikliği olup, aracın şasesi ile teybin şasesini birleştirmek gerekmekte, bu işlemin yapılmasından sonra ses kesilmiyor ise teybin şasesiyle amfi çıkışının şasesini birleştirmek gerektirmektedir. Hala ses kesilmiyor ise teybin aküyle bağlantısı arasında yer alan RLC devresinin bağlanması gerekmektedir. Araç sahiplerinin hoparlör cızırtısı yaşamasına neden olan bir diğer durum da aracın ateşleme sisteminde kaçak probleminin yaşanıyor olmasıdır.

Aracın sesinin özellikle kalitesi düşük olan hoparlörde çok açılması bir süre sonra hoparlörlerin zarar görmesine neden olur. Mesela standart bir teybe bağlı olan iki 13 cm’lik düşük kalitede hoparlörlerin sağ ve sol ön kapıda yer aldığını düşünelim. Bu hoparlörlerin sesini çok açtığınızda ve bas ayarını da teyp üzerinden yükselttiğinizde bir süre sonra hoparlörlerde cızırtı problemi meydana geldiğine şahit olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda aracın hoparlörlerini değiştirmeniz gerekecektir. Ancak kısa vadeli çözüm için bass seviyesini kısabilir ve teybin sesini kısarak cızırtıyı en aza indirebilirsiniz.

Ses sisteminizde birden fazla yapı yani woofer ve komponentler var ise o halde cızırtının hangisinden geldiğini keşfetmelisiniz. Öte yandan amfilerin araçtaki yeri çok önemli olup, havasız kalmakta ise veya alt – üstten döşemeye temas etmekte ise çok ısınır ve bu da cızırtıya neden olabilir. Korumalı amfi kullanmak, tesisatı kuran kişiye bu durumu hatırlatmak önemlidir. Amfinin sağlıklı olarak hava almasından sonra sorun sürüyorsa kullanılan kablo setini de kontrol etmelisiniz. Bazen cızırtılı hoparlör ile amfiden çıkmakta olan kabloların yerini değiştirmek de çözüme ulaşmanızı sağlayabilmektedir. Yine de araç hoparlör cızırtı sorununuz giderilmediyse teknik bir destek almanızın vakti gelmiş demektir.

Yorum Yap