Hidrojenli Araba Nedir? Özellikleri Nelerdir?

 Hidrojenli Araba Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Okunuyor Hidrojenli Araba Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Yazımızda hidrojenli araba nedir? Sorusuna yanıt veriyor, hidrojenli araba özelliklerine ilişkin olarak bilinmesi gerekenleri derliyoruz.

Otomobil teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Bilindiği üzere otomotiv piyasasında son zamanlarda ilk olarak hibrit araçlar, sonrasında ise tam elektrikli araçlar çıktı. Söz konusu araçlar artık günümüzde trafikte sıklıkla yer almaya başladı ve ilerleyen süreçte trafikte daha çok yer verilmesini beklediğimiz bir başka araç türünün de hidrojenli arabalar olduğunu söyleyebiliriz. Hidrojenli araçlar, doğaya karbon yerine yalnıza su buharı salınımı yaptığından çevrecilik konusunda son derece önemli.

Hidrojenli Araba Nedir?

Yakıt anlamında hidrojen kullanmakta olan araçlara Hidrojenli Araba denilmektedir. İçten yanmalı motor yerine elektrik motoruna sahip olduklarından tam elektrikli otomobil grubunda kabul edilen bu araçların çalışma prensibinin ise elektrikli araçlardan biraz farklı olduğunu belirtmek gerek. Günümüzde “yakıt hücreli araç” olarak da isimlendirilen hidrojenli otomobillerde batarya ve yakıt hücresi yer almakta olup bunu yanı sıra egzoz çıkış da yer almaktadır. Bu bağlamda hidrojenli araçların hem elektrikli araçlar hem de içten yanmalı motora sahip araçlar aile son derece benzerlik göstermekte olduğunu ifade edelim.

Yakıt hücreleri üzerine kurulu bir çalışma prensibi bulunan hidrojenli araçlarda motor aslında elektrikli çalışmakta ancak elektrikli araçlardan farklı olarak elektrik ile şarj edilmemektedir. Bunun yerine depo dolum istasyonlarında hidrojen ile doldurulmakta ve bu bağlamda araç yakıt olarak hidrojen desteği sağlamaktadır. Ardından depoda yer alan hidrojen araç içerisinde elektriğe dönüştürülmekte ve böylece aracın elektrikli olarak çalışmasını sağlamaktadır. Yani hidrojen, elektriğe dönüşme sürecindeki yakıt hücresi görevini gerçekleştirmektedir. Yakıt hücresine iletilmiş durumda olan hidrojen, oksijen ile birlikte tepkimeye girip ortaya elektriğin ve su buharının çıkması sağlamış oluyor ve aracın egzozu ile su buharı tahliyesi yapılıyor.

Hidrojenli araçlar, elektrikli araçlara nazaran ayrıca bir bataryaya sahiptir. Söz konusu bataryanın temel görevi ise araçta yer alan elektronik donanımları çalıştırmaktır. Rejeneratif frenleme gibi geri kazanım teknolojileri kullanılarak bu batarya büyük oranda kendi kendine dolum sağlayarak kullanıcıya destek oluyor.
Günümüzde hidrojenli çalışan araç modelleri bulunuyor ancak sayılarının şu an için fazla olmadığını belirtmek gerekiyor. Bu alanda öne çıkan ve hidrojenli araç teknolojisini sırtlayan markaların Hyundai, Toyota ve Honda olduğunu söyleyebiliriz. Mesela Honda’nın Clarity modeli, Hyundai’nin Nexo modeli, Toyota’nın Mirai modeli bulunmaktadır.
Hidrojenli araçların sahip olduğu en büyük avantaj sıfır emisyonlu olmalarıdır. Sadece su buharı çıkardığı için çevreyi kirletmemekte, doğaya zarar vermemektedir. Ancak hidrojen üretimi için ciddi bir enerjinin gerekmekte olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu da üretim süreci olarak şu an için tam anlamıyla çevre dostu olmadığı izlenimini ortaya çıkarıyor.

Yorum Yap