Araç Kokusu Zararlı Mı?

 Araç Kokusu Zararlı Mı?
Okunuyor Araç Kokusu Zararlı Mı?

Bu yazıda “Araç kokusu zararlı mı?”, “Araç kokusu sağlık üzerindeki etkileri”, “Araç kokusu nedir?” “Araç kokusu nasıl seçilir?” sorularına ve oto kokusu alırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğuna yanıt verilecektir.

Araç Kokusu Nedir?

Araçlar sadece işe gidip gelirken kullanılsa dahi günde en az yarım saat kadar vakit geçirdiğimiz ortamlar ve bu bağlamda araç içerisinde kullanıcılar hoş kokular duymak isteyebiliyor. Bu bağlamda araç parfümleri üretilmiştir. Araç içerisinin hoş kokmasını sağlayan ürünlere araç kokusu denilmektedir.

Oto parfüm (araç kokusu) hususunda güzel kokuların yayılabilmesi için bu zamana kadar çok çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapılmış olup, farklı bitki aromalarına ve meyve aromalarına veyahut farklı aromalara sahip çok sayıda farklı güzel koku ortaya çıkarılmıştır. Otomobil ve kara taşıtı olarak bilinen tüm araçlarda iç mekan kokularının hoş olması, sürücülerin araç kullanırken daha rahat hissetmesini de sağlarken, öte yandan bu kokuların bazı zararlarının olduğuna yönelik tartışmalar sürmektedir.

Araç kokusu zararlı mı? Oto parfüm alırken dikkat edilmesi gerekenler

Oto kokusu üretilmesinin ardından içerisinde yer alan kimyasalların araştırıldığı modern laboratuvarlarda teste tabi tutulması, piyasaya sürülmeden önce onay alınması gerekmektedir. Üretiminde zararlı yapay kimyasal kullanılan oto kokuları, araç sürücüsünün ve araçtaki diğer kişilerin sağlığında olumsuz tesirlerin meydana gelmesine neden olabilir.

Araç kokusunun sıcakta yer alması ve özellikle aracını güneşli ortamlarda park edilmesi durumunda oto kokusu direkt olarak güneş ışığına maruz kalacak ve içerisinde alkol de bulunduğu taktirde bulunduğu yapının bozulmasına sebebiyet verebilecektir. Bakanlık izni olmaksızın üretilmiş olan oto kokuları zaman içerisinde göz kuruması, göz yaşarması, burunda tıkanıklık, baş ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı, egzama gibi sorunların meydana gelmesi ihtimalini artırır. Bu ihtimaller oto parfümünde kullanılan kimyasalların yapısına ve kişinin genetik özelliklerine, yaşayış biçimine göre değişkenlik gösterebilir. Bunun yanı sıra oto kokusunun içeriğinin okunması gerekmektedir ve üzerinde Sağlık Bakanlığı onayının olup olmadığına, tarih ve izin sayısının bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi ve teyit alınması gerekir.

Böylece oto parfümünün zararlı olup olmadığına, oto kokuları sağlıksız ise bunun nedenlerine ve ne gibi sağlık sorunlarına neden olduğuna sizler için değinmiş olduk. Otomobil dünyasına ilişkin diğer içerikler için ana sayfamıza göz atmanızı öneririz.

Yorum Yap