Çalışan Aracın Stop Etmesinin Nedenleri

 Çalışan Aracın Stop Etmesinin Nedenleri
Okunuyor Çalışan Aracın Stop Etmesinin Nedenleri

İçeriğimizde çalışan aracın neden stop ettiğine ilişkin olarak bilgilere yer veriyor, çalışan aracın stop etmesinin sebeplerine değiniyoruz.

Stop etme problemi araç sürücülerinin başına dert açan sorunlardan biridir ve özellikle çalışan aracın stop etmesi sürücülerin hiç istemeyeceği bir durumdur.

Aracın stop etmesi ciddiye alınması gereken sorunlardan biridir. Çünkü sürüş güvenliği tehlikeye girmekte ve bunun yanı sıra araçta bazı maddi hasarlar oluşması tehdidi söz konusu olmakta veya zaten gerçekleşmiş olan maddi hasarın sonuçları ortaya çıkmaktadır.

Çalışan Aracın Stop Etmesinin Nedenleri

  • Düşük Motor Basıncı
  • Bitmiş Veya Kirlenmiş Bujiler
  • Motor Hava Kaçakları
  • Arızalı Rölanti Devir Sensörü
  • Arızalı Hararet Müşürü (Su Sıcaklık Sensörü)
  • Arızalı Hava Sıcaklık Sensörü
  • Kötü Yakıt
  • Arızalı Klima Kompresörü
  • Şarj Sistemi Üzerinde Aşırı Elektrik Yükü
  • Kirli veya Arızalı Bir Hava Akış Sensörü

Çalışan aracın stop etmesinin temel nedenlerini maddeler halinde sıraladık. Öte yandan bazı maddelerle ilgili olarak özel bilgiler verecek olursak;

Hava Kaçağı Problemi

Aracın hareket halindeyken stop etmesinin temel nedenlerinden biri motorda hava kaçağı meydanda gelmesidir. Genel itibariyle hava hortumunda yarılma veya gevşeme meydana geldiğinde bu sorun oluşur. Öte yandan emme manifoldu, PCV EGR valfi gibi parçalarda kaçak olduğunda da görülür. Bunun yanı sıra hava akış sensöründe arıza meydana gelmesi durumunda da yine aracın stop edebileceğini belirtmemiz gerekiyor.

Motor Basıncının Düşmesi

Araç stop arızasının temel nedenlerinden birisi düşük motor basıncı olup, uzun kilometreler yapan araçlarda bazen segman, piston, silindir kısımlarında aşınmalar oluşuyor. Supapların deforme olduğu durumlarda motor sağlıklı bir şekilde çalışamamaya başlar ve bu bağlamda sık sık stop edebilir. Çözümü ise motora kompresyon testi uygulanıp çıkan değerlere göre revizyon işlemine gidilmesidir.

Rölanti Devir Sensöründe Arızalanma

Araç özellikle trafik ışıklarının olduğu kısımlarda stop etmekte ise büyük bir olasılıkla rölanti devir sensörü arızası meydana geliyordur. Bu durumda rölanti motoru ile gaz kelebeğinin kontrolünün yapılması gerekmekte olup, zor ve işçilikli bir kontrol süreci olduğundan oto servislerinde yaptırılmasını öneririz.
Böylece araç çalışırken stop etmesi probleminin nedenlerine ve nasıl giderilebileceğine yer vermiş, bu konuda bilinmesi gerekenlere değinmiş olduk. Sormak istediklerinizi yorum kısmından bizlere yazmayı unutmayınız.

Yorum Yap