Araçlarda LPG Nedir? Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

 Araçlarda LPG Nedir? Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Okunuyor Araçlarda LPG Nedir? Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Otomobillerde LPG nedir ve bakımı yapılmazsa ne olur? Sorusunun yanıtı merak edilebilmekte olup, ilk olarak LPG nedir? Sorusunun yanıtına ve ardından araçlarda LPG bakımı yapılmadığı taktirde ne gibi problemlerin meydana gelebileceği hususuna değineceğiz.

LPG olarak bilinen Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrol damıtılırken parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilmektedir. Normal şartlarda LPG, renksiz olmasının yanında kokusuzdur ve zehri bulunmaz. Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır. Propan, karbon ve hidrojenden meydana gelmiş renksiz bir gazdır. Bütan ise yanıcı, renksiz, kokusuz, kolay sıvılaşan gaz çeşididir. Halk arasında tüpgazı olarak lanse edilir.

LPG Tehlikeli mi?

Gaz kaçaklarının fark edilmesi amacıyla pek çok işletme tarafından özel bileşikler ile kokulandırılan, bu bağlamda kokusuz olan ve görülemeyen LPG, bir sızıntı olması halinde dibe çökmektedir. Bu yüzden bir sorun olduğu durumlarda tehlike yaratabilecek boyuta gelebilir ve bunun için gerekli yoğunluğa ulaşması gerekir. Bunun sonucunda işletmelerde ve araçlarda pek çok problem meydana gelir. LPG direkt olarak zehirli olmasada LPG yanması sonucunda ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlidir. Solunduğunda ise öldürebilir. Boğucu bir gaz olan LPG, bulunduğu ortamda serbest hale geçmesiyle havanın o ortamdan uzaklaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu da oksijen yetersizliğinin meydana gelmesine neden olur. Yoğun olarak LPG gazı soluyan kişi önce sersemler, baş dönmesi, hafif baygınlık ve en nihayet boğulma yaşayarak hayatını kaybedebilir.

LPG kaçağı sorunu

Emniyet ekipmanlarının kullanılması, renksiz ve kokusuz olan LPG kaçağının tespit edilmesi yönünde elzemdir. LPG, havadan ağır olması sebebiyle dedektörler yere yakın alana konumlandırılmalıdır. Alt patlama limitine (LEL) yaklaşınca uyarı alınmalıdır. Portatif ve sabit dedektörler ile gaz sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

LPG’nin yanabilmesi için oksijen gerekir ve gazın hava içinde hacim olarak en az %2 oranında karışmış olması gerekir. LPG sızıntısının olduğu şüphelenilen bir ortamın sürekli olarak havalandırılması çok elzemdir.

LPG tüpü alırken özellikle TS 55 işaretinin olması önemlidir. 1981 yılından sonra imal edilen tüm tüplerde TSE markası bulunması zorunludur. LPG tankının doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Tüpler, ısı üreten cihazların yanına da konumlandırılmamalıdır.

LPG Bakımları Yapılmazsa Ne Olur?

LPG sisteminin bakımı yapılmadığında aracın yakıt tüketimi olumsuz olarak etkilenir ve bunun yanı sıra motor arızası verebilir ve sık sık LPG’nin devreden çıktığına ve aracın benzine döndüğüne şahit olabilirsiniz. Öte yandan yanlış yapılacak bir bakım işlemi sonucunda LPG sisteminin büyük zararlar görebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. LPG sisteminin bakımının 10.000 kilometrede bir yapılması gerekmektedir. Ancak eğer bir yıllık sürede bu kilometreye ulaşılamıyorsa da en geç yılda bir kez yaptırılması elzemdir.

LPG Bakımı Nasıl Yapılır? Neleri Kapsar?

  • LPG filtresinin değişmesi
  • Hava filtresi değişimi
  • LPG beyin parçalarının kontrol edilmesi
  • LPG beyninin altında yer alan yağ temizleme tıpasının kontrolü
  • Ana bağlantı bileşenleri ile hortumun kontrol edilmesi
  • Oksitlenme, elektrik sisteminin çalışmasının kontrol edilmesi
  • Regülatörün sökülüp temizlenmesi ve gerekli ayarlamaların yapılması

İşlemlerinden oluşmaktadır. Böylece LGP nedir? LGP bakımı yapılmazsa en olur ve LPG’nin bakımı nasıl yapılır? Sorularının yanıtlarına sizler için yer verdik.

Yorum Yap