Nedir Bu DSG Şanzıman? Hakkında Bilgiler

 Nedir Bu DSG Şanzıman? Hakkında Bilgiler
Okunuyor Nedir Bu DSG Şanzıman? Hakkında Bilgiler

DSG şanzıman’ın ne olduğu, tanımı ve diğer bilgilere yer verecek olursak; Temel olarak sürücülerin debriyaj pedalı kullanmadan yalnızca gaz ve fren ile arabalarını hareket ettirip durdurmalarına imkan tanıyan sistem olduğunu belirtebiliriz. DSG şanzıman olan araçlarda diğer geleneksel otomatik şanzımanlı arabalarda da olduğu gibi debriyaj pedalı bulunmamaktadır.

Park (P), Boşta (Neutral-N), Sürüş (Drive-D) adlı modlara sahip olan DSG şanzıman, çift kavramalı şanzıman olarak da bilinmektedir. Spor (S) modunu seçerek arabanızın aynı viteste daha üst devirlere kadar kalmasını da sağlayabilirsiniz. Manuel yani M modu vitesleri yine debriyaj kullanmadan vites kolu veya eğer aracınızda varsa direksiyon arkası kulakçıklarla sürücünün vites değiştirmesine imkan tanınır. Özellikle sunduğu konforlu sürüş tarzı ve hızlı vites geçişleri ile dikkat çekmekte olan bir şanzıman tipidir.

DSG şanzıman sisteminin orijinal ismi “Direct Shift Gearbox” olup, çift kavrama kullanmaktadır. Elektronik bir şekilde kontrolü sağlanan iki mil tarafından sürücünün bir sonraki vites beklentisine göre vites seçimleri uygulanmaktadır. Sürücü aracını çalıştırdığında ve Sürüş yani D moduna aldığında birinci mil birinci vitesi seçmektedir. İkinci mil ise ikinci viteste bekleme modunda kalmaktadır. İkinci vitese geçildiğinde ikinci mil aktif olmakta, üçüncü viteste ise bekleme moduna geçmektedir. İki mil için iki farklı kavrama yani iki farklı debriyaj bulunuyor. 7 ileri vitesli DSG şanzımanda birinci mil tek sayılı vitesleri (1, 3, 5, 7), ikinci mil ise çift sayılı vitesleri ve geri vitesi (2, 4, 6, R) kontrol eder.

DSG şanzıman otomatik kontrollü kullanılan iki debriyaj sayesinde güç aktarımını daha etkin yapar ve yüksek sayıda vites olması nedeni ile yakıt ekonomisine katkı sağlamaktadır. Yine bu sayede daha hızlı vites geçişleri ve daha konforlu bir sürüş sunulur. Bir milin sürekli bekleme modunda olmasından yani tam kavrama yapmadan beklemesinden dolayı uzun süreli kullanımlarda kavrama arızası olma potansiyeli belirir.

Yorum Yap