Balata Nedir? Balatanın Çalışma Prensibi

 Balata Nedir? Balatanın Çalışma Prensibi
Okunuyor Balata Nedir? Balatanın Çalışma Prensibi

Nesne olarak tanımına baktığımız zaman balata, soğuk ve sıcakta sürtünme katsayısına sahip olan, suya ve yağa karşı dayanıklılık sergilemekte olan aşınan madde tanımına sahiptir. Motorlu araçlarda fren balatası, fren yapmayı sağlamakta olan, tekerlek mili üzerine yerleştirilen, yarım ay biçiminde olan bir alettir. Otomobil sürücülerinin rutin kontrollerde atlamaması gereken balata kontrolleri, sağlıklı bir sürüş deneyimi için son derece önem arz etmektedir.

Baskı balata nedir?

Günümüzde manuel ve yarı otomatik olan araçlarda güvenli bir şekilde hareket sağlanabilmesi için debriyaj sistemi bulunmaktadır. Debriyaj sisteminin baskı balatası, aracın vites değişimini, hareket etmesini sağlamaktadır. Baskı balata, motor ile vites kutusunun arasındaki gücü aktarma işlevini görmektedir. Baskı balata, vites geçişini mümkün hale getirir. Dolayısıyla son derece önem arz eder.

Yay ve koldan oluşmakta olan metal bir parçadır. Motor ve şanzıman arasındaki güç akışını sağlamakta olup, debriyaja bağlı durumda çalışır ve debriyaj diskine baskı yapmaktadır. Güç ilk olarak şanzımana, ardından tahrik mili ve tekerleklere aktarılmaktadır ve bu sayede de aracın hareketi sağlanmış olur.  Otomobil sürücüsü aracı kullandığı sırada vites değiştirebilmek amacıyla debriyaja basmaktadır ve baskı balata debriyaj diskine baskı uygulayarak güç akışını keser. Böylece otomobil sürücüsü bu esnada vites değişikliğini kolay bir şekilde yapmış olur.

Baskı balata ne kadar gider?

Baskı balata ömrü, kullanıcının kullanım alışkanlığına göre değişmek üzere 100.000 km’ye kadar gidebilir. Motor, vites kutusu ve debriyaj arasında bir parça olduğundan araç gösterge panelinde baskı balata arızası çıktığı zaman mutlaka değiştirilmesi gerekir çünkü kısa sürede diğer parçaların da hasar almasına neden olacaktır. Bu bağlamda sürücülerin güvenlikleri açısından aracın periyodik bakımlarını düzenli olarak gerçekleştirmeli ve bir sorun ortaya çıktığı zaman müdahale ettirmelidirler.

Baskı balatanın bittiği nasıl anlaşılır?

İkaz ışığı yanar ve eğer yanmıyor ise üzerindeki aşınmadan anlaşılmaktadır. Motor güç üretmekte zorlanmaya başlar. Aracın hızlanması, hareket etmesi daha zor bir hale gelir. Baskı balatanın ortalama 90000 km yol yapıldığında değiştirilmesi önerilirken fren balatasında ise 10000 km’de bir değişim önerilir.

Fren balatası nedir?

Otomobilin güvenli olarak sürülebilmesi için çok önemlidir. Fren balataları, aracı durdurmaya yarar ve aracın durdurulması için sürtünme enerjisini kullanır. Bu da zaman içerisinde aşınmalarına ve dolayısıyla değişmelerinin gerekmesine sebep olur. Fren balatası bir otomobilde fren mekanizmasının en hayati parçalarından biri olarak bilinmektedir.  Fren kampanasına bağlı fren pabuçlarının üzerine yerleştirilir. Sürücü fren pedalına bastığı zaman fran pabuçları fren balatalarını itmektedir. Fren pabuçları, fren balatasına bastırıldığı zaman aracı yavaşlatmak için sürtünme malzemesi görevini görür.

Fren balatası, fren sisteminin tehlikeli hale gelmesi ve kazaya neden olmasını önleyebilmek için aniden değil de kademeli bir biçimde aşınacak şekilde oluşturulmuştur. Genelde yaklaşık 5000 km ve 10000 km arasında değiştirilmesi önerilir. Yani 10.000 bakımlarında mutlaka fren balatasını kontrol ettirip değiştirmek tavsiye edilmektedir.

Yorum Yap